Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza pęczak ze skrzydełkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kg
kasza pęczak 30 dag
olej 2 łyżki
papryka czerwona 1/2 sztuki
pomidory suszone Smak 2 łyżki pokrojonych w kostkę
por 10 cm
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
bulion warzywny 1 litr
zielenina

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza pęczak ze skrzydełkami

Skrzydełka natrzeć przyprawą do drobiu i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu ( tłuszczu ma być mało bo mięso wytopi swój tłuszcz ).
Na drugiej patelni podgrzać olej i wrzucić opłukaną kaszę chwilę ją przesmażyć i podlać bulionem, wymieszać i gotować na małym gazie do momentu, aż cały płyn się wchłonie, wtedy dolać kolejną porcję bulionu i tak do wyczerpania bulionu i zmięknięcia kaszy. Przy dolaniu ostatniej porcji bulionu do kaszy dodać pokrojoną w grubsza kostkę paprykę, por pokrojony w plasterki i pomidory, wymieszać i na wierzchu ułożyć usmażone skrzydełka, przykryć i dusić wszystko jeszcze kilka minut do wchłonięcia się całego bulionu. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Jeśli mamy dobrze doprawiony bulion to nie musimy doprawiać już kaszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 16.03.2016 08:03
bardzo apetyczne danie
ada.la 15.03.2016 22:23
fajna propozycja
wwwiolka 15.03.2016 20:45
Bardzo fajny przepis.
barbara11561 15.03.2016 20:42
sama bym się na takie skusiła:)
Jadwiga/Jaga85 15.03.2016 20:08
pyszne jedzenie
Gracer 15.03.2016 19:32
super przepis
Marta Ryżek-Kalkowska 15.03.2016 18:14
Znakomite danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak