Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza pęczak a'la potrzos

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza pęczak 2 szklanki
marchew 1 średnia
buraki czerwone 1 średni
kapusta biała 3 liście
kurki blanszowane 10 sztuk
boczek wędzony 10 dag
masło do smażenia 100 g
ocet 1 Łyżka
cukier drobny 1 Łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 Łyżeczka
bulion warzywny 1 litr
skórka z limonki 1 Łyżka
ząbki czosnku 3

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza pęczak a'la potrzos

Pęczak wypłukać w zimnej wodzie.W garnku zagotować bulion warzywny, wsypać kaszę i gotować,aż wchłonie cały płyn.Dodać połowę masła,wymieszać,przykryć i odstawić.
Marchew i buraka obrać,pokroić w kostkę 1cm,czosnek rozgnieść.Wlać do rondla ok 1l wody,wrzucić marchew,buraka i czosnek.Dodać sól,cukier i ocet.Gotować do miękkości,ale tak,by nie rozgotować warzyw.
Liście kapusty pokroić w drobną kostkę.Na małej patelni rozgrzać resztę masła i poddusić ok 10 minut kapustę na małym ogniu.Zdjąć z patelni.Na tym samym tłuszczu podsmażyć krótko,ale mocno kurki.Zdjąć z patelni.Wrzucić boczek pokrojony w cienkie słupki.Mocno zrumienić.Wszystkie składniki,które były smażone dodać do kaszy.Dodać skórkę otartą z limonki,wymieszać.Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam.adi 21.02.2015 20:24
Dziękuję.W zasadzie moim celem jest promowanie tradycyjnej kuchni łącząc ją z nowymi smakami i innym sposobem podania;-)
tytka 14.02.2015 15:02
fajnie podane
mirosława4 14.02.2015 14:43
ciekawy przepis
Ania67 14.02.2015 12:40
Wygląda bosko
Internetowa Kuchnia 14.02.2015 11:33
Fajny przepis ;)
Futka 14.02.2015 10:09
Świetne i niezwykle smaczne połączenie. Uwielbiam kaszę pęczak, a w połączeniu z buraczkiem i kurkami musi smakować nieziemsko smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak