Przepis i sposób przygotowania na: Kasza kuskus z warzywami i szaszłykami
1. Opłucz filety z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby oczyść je nożem. Następnie pokrój w 2 cm kostkę.
2. Zagotuj wodę w garnku lub czajniku.
3. Przygotuj marynatę z dwóch łyżek oliwy, ½ łyżeczki soli, sporej szczypty świeżo zmielonego pieprzu i 1 łyżeczki startej skórki z umytej limonki.
4. Włóż kawałki kurczaka do marynaty. Pozostaw do zamarynowania.
5. Wyciśnij sok z cytryny do dużej miski, zmieszaj sok z dużą szczyptą soli i z 4 łyżkami oliwy z oliwek.
6. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do mieszanki. Dorzuć kuskus, całość dobrze wymieszaj.
7. Następnie wlej gorącą wodę. Pozostaw kuskus do czasu aż wchłonie wodę. Od czasu do czasu przemieszaj go widelcem, aby nabrał powietrza.
8. Pomidory i czerwoną paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę i miętę opłucz i posiekaj.
9. Wymieszaj całość z gotowym kuskusem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
10. Umieść kawałki kurczaka na patyczkach. Obsmaż je z każdej strony na patelni w 1 łyżce stołowej oliwy przez 3-4 minuty.
11. Podawaj razem z szaszłykami z kurczaka.