kasza klejąca

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    10
  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • woda zimna

    3 szklanki
  • boczek surowy

    1/2 kg
  • smalec

    1 kostka
  • cebula biała

    2 średnie
  • sól do smaku

    1łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wlewamy trzy szklanki wody zimnej do garnka płukamy szklankę kaszy jęczmiennej. Dobrze żeby była czysta dodajemy 1/2 kostki smalcu i na małym ogniu gotujemy ,aż będzie mięka .W tym czsie obieramy ziemniaki i trzemy na tarce tak , jak na placki składniki łączymy jak kasza będzie mięka. I gotujemy na bardzo małym gazie około 2 godzin , odczasu do czasu mieszając co by się nie przypaliła. W tym czasie rozgrzewamy patelnie i dodajemy reszte smalcu krojmy boczek w kostke grubszą , jak kto woli i smażymy do usmażonego boczku dodajemy cebulkę. I razem dusimy gdy kasza klejąca jest już ugotowana dodajemy przesmażone produkty i łączymy , je razem gotujemy jeszcze okł 3 minut podajemy na gorąco jest dobra na drugi dzień odsmażona SMACZNEGO

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ankha 11.02.2015 16:58
Aż mnie przytkało od tej gęstej kaszy i całego opisu bez dużych liter i kropek, wsio w jednym zdaniu! I 10 litrów ziemniaków w jednej potrawie, toż to rozpusta! :)
mirosława4 11.02.2015 16:49
najlepsze z tego przepisu jest zdjęcie z etapu końcowego :)
Konczi 11.02.2015 15:27
zdjęcie w 100% odzwierciedla potrawę ;)
Krzysztof 1 11.02.2015 15:12
PRZEPIS MOJEJ BABCI Z MAZUR OKOLICE EŁKU DO DZIŚ TO ROBIĘ JAK MAM MOŻLIWOŚĆ W KUCHNI POSZALEĆ
R'n'G Kitchen 11.02.2015 15:06
Przepis bomba :D Bardzo ciekawy jestem smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat