Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jęczmienne po węgiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2,5 szklanki
tłuszcz 2 łyzki
boczek wędzony 0,15 kg
koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
sól, pieprz
ser żółty 0,07 kg
zielona papryka 2 strąki
cebula 2 sztuki
kasza 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jęczmienne po węgiersku

Kaszę zmierzyć, opłukać osączyć, włożyć do odmierzonej ilości wody z tłuszczem, zagotować, mieszać od czasu do czasu aż woda zacznie wsiąkać kaszę, potem przykryć i gotować na małym ogniu. Boczek wymyć w gorącej wodzie, pokrajać w drobną kostkę, podsmazyc, skwarki odłozyć , a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrajaną w kostkę cebulę, dodac skarki i koncentrat pomidorowy, dodać 2 łyżki wody, poddusić, wymieszać z kaszą, przyprawić do smaku. Kaszę wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą naczynia, wyrównać powierzchnię, posypać startym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. gdy ser na powierzchni się stopi i lekko zarumieni, wyłozyć na okragłu półmisek, odwracając naczynie do góry dnem, obłożyć dookoła zieloną papryką ( lekko osoloną, ocukrzoną i pokropioną sokiem z cytryny) pokrajana w cienkie paseczki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak