Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    100 g
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 mała szt.
  • szynka

    100 g
  • bulion

    3/4 szklanki
  • oliwa

  • koperek

  • papryka ostra mielona

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę szybkiego, niedrogiego i prostego w przygotowaniu dania. Kasza jęczmienna w połączeniu z szynką i warzywami to dobry sposób na błyskawiczny obiad, który będzie pożywny i smaczny. Tego typu połączenie będzie także świetnym posiłkiem do pracy. Wystarczy włożyć porcję do lunch boxa, którą będziemy mogli zjeść na zimno lub podgrzać ją w kuchence mikrofalowej.

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez chwilę, aż ta się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę paprykę, marchewkę i pietruszkę, przesmażamy i zalewamy bulionem - dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.

Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej al dente) dodajemy do nich ugotowaną kaszę jęczmienną, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy i gotowe! Danie możemy podać także z odrobiną startego parmezanu.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bogusia 82

24.01.2017 19:27
apetyczne :)

Ania321

24.01.2017 16:23
bardzo apetyczne danie :)

w mojej kuchni

24.01.2017 15:20
smaczne jedzonko

adelajda

24.01.2017 15:10
Szybko i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat