Kasza jęczmienna z sosem

Kasza jęczmienna z sosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kasza jęczmienna

    200g

Sos

  • mięso wieprzowe

    50 dag
  • przyprawa do kurczaka

    2 łyżeczki
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • olej

    6 łyżek
  • cebula

    1 szt
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • chili

    szczypta
  • mąka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i podpiekany na oleju około 10 minut. Cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.Po tym czasie mięso podlewamy szklanką wody i dalej dusimy jeszcze 10 minut aby przyprawy z patelni się całkowicie rozpuściły a woda była brązowa. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody, i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do 100 ml wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Sos podajemy z ugotowana kaszą jęczmienną i surówkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

25.08.2017 08:59
lubimy, lubimy, szczególnie ja ze synem!

bietka

25.08.2017 07:57
Smaczny obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat