Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka (pojedyncza)
brukselka 20 sztuk (małe)
mrożonka chińska pół opakowania
kasza jęczmienna perłowa pół szklanki
cebula 1 sztuka
jasny sos sojowy 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat pół łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1/3 łyżeczki
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami

Z sosu sojowego, słodkiej papryki, imbiru i odrobiny oleju robimy marynatę, którą zalewamy pierś, odstawiamy na pół godziny. Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy al dente (trwa to około 5 minut), odcedzamy. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Brukselkę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy ją do piekarnika (obok kurczaka) 15 minut przed końcem pieczenia mięsa - wszystko ładnie razem dojdzie. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy mieszankę chińską, garam masalę, wszystko smażymy 2 minuty. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Kaszę mieszamy z warzywami, pieczoną brukselką, doprawiamy solą i pieprzem, można dolać do tego sos z pieczenia mięsa, mieszamy. Na wszystko kładziemy grube plasterki piersi z kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak