Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami

Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka (pojedyncza)
  • brukselka

    20 sztuk (małe)
  • mrożonka chińska

    pół opakowania
  • kasza jęczmienna perłowa

    pół szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • jasny sos sojowy

    1 łyżka
  • mielona słodka papryka

    pół łyżeczki
  • mielony imbir

    1/4 łyżeczki
  • garam masala

    1/3 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z sosu sojowego, słodkiej papryki, imbiru i odrobiny oleju robimy marynatę, którą zalewamy pierś, odstawiamy na pół godziny. Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy al dente (trwa to około 5 minut), odcedzamy. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Brukselkę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy ją do piekarnika (obok kurczaka) 15 minut przed końcem pieczenia mięsa - wszystko ładnie razem dojdzie. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy mieszankę chińską, garam masalę, wszystko smażymy 2 minuty. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Kaszę mieszamy z warzywami, pieczoną brukselką, doprawiamy solą i pieprzem, można dolać do tego sos z pieczenia mięsa, mieszamy. Na wszystko kładziemy grube plasterki piersi z kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat