Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jęczmienna w starym stylu :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
masło 3 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
koperek 3 łyżki
bulion warzywny 3 szklanki
kasza jęczmienna 15 drobna

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jęczmienna w starym stylu :

Kroki postępowania

1
W garnku o grubym dnie roztopić masło , dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula się,, zeszkli „ .
Krok 1 - Kasza jęczmienna w starym stylu  : foto
2
Wsypać kaszę i smażyć mieszając aż pokryje się dokładnie tłuszczem i zacznie rumienić .
Krok 2 - Kasza jęczmienna w starym stylu  : foto
3
Wlać wywar bulion .Zagotować i sprawdzić czy płynu nie trzeba dosolić .Przykryć i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odkryć , zamieszać i odparować resztę płynu. Zawinąć w koc i zostawić na 30 minut pod przykryciem by kasza ,, doszła „ i zrobiła się sypka ( można też ugotować wcześniej a potem podgrzewać podlewając kilka łyżek wody i ogrzewając kaszę by płyn wyparował ).
Krok 3 - Kasza jęczmienna w starym stylu  : foto
4
Taką kraszoną kaszę robiło się u mnie w domu do pieczonej wieprzowiny .

Kaszę posypywać przed samym podaniem koprem ( gorącą ) .
Krok 4 - Kasza jęczmienna w starym stylu  : foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 23.05.2013 11:47
stara ale jara:)
Janina 23.05.2013 11:08
Wspomnienie smaków dzieciństwa ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak