Kasza jęczmienna skwarkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    3/4 szklanki
  • skwarki

    1 łyżka
  • woda

    1,5 szklanki
  • sól

    2/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jęczmienną płuczę. Wsypuję do rondelka i wlewam wodę. Solę. Dodaję łyżkę usmażonych skwarek (takich ze swojskiego smalcu) i na dużym ogniu zagotowuję. Następnie ogień zmniejszam i gotuję do momentu wyparowania („wypicia”) całej wody z rondelka. Świetna bardziej syta kasza do lekkiego gulaszu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 16.01.2013 08:21
ciekawy pomysl
K&J 30.07.2012 12:32
jadłam dobre!
BernadettaP 20.04.2012 10:47
Faktycnzie kalorii trochę ma, ale przecież nie można sobie wszystkiego odmawiać :)
Grażyna13 17.04.2012 10:12
Podoba mi się :)
Iiiiii 16.04.2012 17:58
pyszne
Izabela/bella81 16.04.2012 14:17
świetna, ale kaloryczna ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat