Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem i fetą

Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • listki szpinaku

    400 g
  • ser kozi

    20 dkg
  • jogurt grecki

    4 łyżki
  • cebula

    1
  • czosnek

    4 ząbki
  • ser feta

    1/2 kostki
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • pieprz szczypta

  • oliwa

  • woda

    2,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak opłukać,zalać wodą,zagotować,odlać nadmiar wody.Cebulę drobno posiekać,wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę,zrumienić.Do zrumienionej cebuli dodać podgotowany szpinak,przeciśnięte ząbki czosnku,koperek(ilość według uznania).serek kozi.Wszystko dusić jakieś 5-10 minut.Pod koniec dolać jogurt grecki, doprawić do smaku solą i pieprzem.Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem,odstawić na 2 min,a następnie odcedzić.Ponownie zalać wodą i gotować,lekko osoloną, na małym ogniu przez ok.20 min.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,na spód nałożyć 1 część ugotowanej kaszy jaglanej,na nią nałożyć 1 część szpinaku,potem znowu kaszę i ponownie szpinak.Całość posypać pokruszoną fetą i suszonym (albo świeżym) koperkiem.Zapiekać przez ok.30-40 min w 180 C.Podawać na ciepło lub na zimno( na zimno ładnie się kroi). Polecam i smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 16.02.2017 15:22
smaczne danie
asiatok 25.02.2016 23:17
Śwetny przepis!
Klausia 02.01.2015 21:42
muszę to wypróbować :)
Bernadeta1 09.02.2013 12:17
wygląda bardzo smacznie
Monika58 08.02.2013 22:06
pyszne
Aneta27 05.02.2013 23:18
Dziękuję:)
Renata22 03.02.2013 20:54
Bardzo ciekawa propozycja!;)
Marcinkemp 03.02.2013 11:20
Fajne i smaczne
Aneta27 03.02.2013 09:30
Dziękuję:)
aisoglam 03.02.2013 00:46
Bardzo fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat