Kasza jaglana z tuńczykiem i pomidorami

Kasza jaglana z tuńczykiem i pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    150 gram
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • cebula

    1 mała szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • pomidory

    2 duże szt
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • bazylia świeża

    1 garść
  • oregano

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/3 łyżeczki
  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kasza jaglana z tuńczykiem i pomidorami foto
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Krok 2 - Kasza jaglana z tuńczykiem i pomidorami foto
Dodać pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Smażyć kilka minut, aż trochę zmiękną.
Krok 3 - Kasza jaglana z tuńczykiem i pomidorami foto
Dodać oregano, paprykę słodką i ostrą, wymieszać.
Krok 4 - Kasza jaglana z tuńczykiem i pomidorami foto
Dodać tuńczyka razem z zalewą, wymieszać.
Krok 5 - Kasza jaglana z tuńczykiem i pomidorami foto
Dodać kaszę jaglaną ugotowaną al dente w osolonej wodzie. Wymieszać. Dodać przecier pomidorowy (najlepiej domowej roboty) oraz posiekane listki bazylii (zostawić kilka do dekoracji). Przyprawić do smaku odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez około 1-2 minuty. Nałożyć na talerze, udekorować listkami bazylii.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

29.08.2016 10:05
myślę , że świetna pasta :-).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat