kasza jaglana z sosem pieczarkowym

kasza jaglana z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 szkl kaszy jaglanej

  • 1 szkl. wody

  • 1 szkl. mleka

  • 1 łyżka masła

  • 1 szkl śmietanki do sosów

  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

  • ok 25 dag pieczarek

  • koperek

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • szczypta cukru

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody wymieszanej z mlekiem. Dodajemy sól,cukier i masło. Gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn lub pod koniec gotowania pozostawiamy by doszła pod przykryciem. w międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki obieramy kroimy w talarki i jeszcze dalej je przepoławiamy. Wrzucamy grzyby na rozgrzany olej i chwilę smażymy aż zmiękną. Dosypujemy mąkę i szybko mieszamy, po czym wlewamy powoli i partiami śmietankę ciągle mieszając. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję doprawiamy go solą i pieprzem i dorzucamy posiekany koperek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

elwal

19.08.2011 08:15
Bardzo lubię kaszę jaglaną :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat