Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
mleko 2% 2,5 szklanki
sól szczypta
miód prawdziwy 1 łyżka
laska wanilii 1 sztuka
figi 5 sztuk
cukier brązowy 1 łyżka
cynamon Prymat szczypta
masło 2 łyżki
woda 3 łyżki
ziarna sezamu do posypania
siemię lniane
dynia ziarna do posypania
słonecznik łuskany do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jaglana z karmelizowanymi figami

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając, kiedy zacznie uwalniać swój aromat,
Krok 1 - Kasza jaglana z karmelizowanymi figami foto
2
zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem.Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła"
Krok 2 - Kasza jaglana z karmelizowanymi figami foto
3
Figi myjemy kroimy na cząstki. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlać wodę , zamieszać trzymać na ogniu do momentu powstania syropu.
Krok 3 - Kasza jaglana z karmelizowanymi figami foto
4
Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią.Studzimy. Kaszę wyłożyć do miseczki, polać karmelizowanymi figami, posypać ziarnami, od razu podawać.
Krok 4 - Kasza jaglana z karmelizowanymi figami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 15.12.2015 19:49
mm takie figi mogą być niezłe :D
Klausia 08.11.2015 13:39
bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak