Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jaglana na słono - z marchewką i groszkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielony groszek 1 szklanka
marchewka 1 sztuka
kasza jaglana 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jaglana na słono - z marchewką i groszkiem

Kaszę jaglaną przelewamy gorącą,a następnie zimną wodą, aby nie była gorzka. Odcedzamy. W garnku zagotowujemy około w szklanek wody. Solimy ją. Marchew obieramy i kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.


Do garnka wrzucamy marchew, dodajemy łyżkę masła i trochę pieprzu. Chwilkę podgotowujemy, po czym wrzucamy groszek. Jeśli groszek jest świeży, niemal natychmiast wsypujemy kaszę ( jeśli mrożony - czekamy z dodaniem kaszy do momentu, aż woda ponownie zawrze).

Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 10 minut (kasza powinna wchłonąć wodę)t. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia, zawijamy na kwadrans w kocyk, aby kasza "doszła".

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak