Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza gryczana zapiekana z wątróbką i grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 200 g
wątróbka 300 g
grzyby świeże 250 g
cebula biała 1 szt
jajko 2 szt
jogurt 0% 200 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana zapiekana z wątróbką i grzybami

Namoczone wcześniej grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową, dolewamy około 1 szklankę wody, solimy, sypiemy kaszę i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu.

Grzyby, u mnie boczniaki kroimy w paseczki i podsmażamy na zeszklonej cebuli. Doprawiamy sola i pieprzem.

Drugą cebulę i pokrojoną wątróbkę podsmażamy osobno. Do wątróbki dodajemy cebulę, boczniaki i pokrojone drobno ugotowany suszone grzyby. Smażymy razem przez 10 minut.

Miękką, sypką kaszę łączymy z wątróbką i grzybami, wykładamy do żaroodpornego naczynia. Jajka roztrzepujemy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy kaszę.

Zapiekamy przez około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak