Kasza gryczana z grzybami. Kaszotto.

Kasza gryczana z grzybami. Kaszotto.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    150 g
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • natka piertuszki usiekana

    2-3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt
  • bulion warzywny

    500 ml
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    35 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* grzyby suszone można zastąpić świeżymi, ja użyłam suszonych kapeluszy podgrzybków i prawdziwków

Grzyby zalać 200ml gorącej wody, przykryć i odstawić na około 30 minut. Wyjąć z wody, odcisnąć i odłożyć na bok. Wodę zachować.
Kaszę gryczaną ugotować w bulionie. Przelać na sito.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę i 1 łyżkę masła. Cebulę lekko zrumienić na patelni, dodać czosnek smażyć minutę.

Większe kapelusze grzybów pokroić. Dodać do cebuli i czosnku. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kaszę, natkę pietruszki i wlać wodę z namoczonych grzybów. Smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Dodać łyżkę masła i wymieszać z Parmezanem. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować płatkami parmezanu i listami natki pietruszki.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

arbuzowo

23.10.2013 22:20
Ciekawy pomysł na jesienne danie

aniagdz

20.10.2013 11:26
może nie moje smaki ale wygląda super, no i nazwa! szał;D

joanna30

20.10.2013 10:49
Pysznie :))

Ania84

20.10.2013 10:18
Grzyby są niezwykle aromatyczne zarówno świeże jak i suszone. Wygląda bardzo apetycznie :)

Paolcia

20.10.2013 09:56
mmmmmm smaczne :)

adelajda

20.10.2013 08:42
Musi być pyszne :)

Ola1984

20.10.2013 08:40
Pyszne to twoje kaszotto, ja najczęściej robię pęczetto ;) Ale za kaszą gryczaną musi być pysznie.

BezPszenicy

20.10.2013 08:00
wspaniale wyglada i zapewne równie wspaniale smakuje

miroslawa

20.10.2013 06:37
kapitalne danie

Noruas

20.10.2013 02:28
pięknie się prezentuje, fajne połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat