Kasza gryczana z grzybami. Kaszotto.

Kasza gryczana z grzybami. Kaszotto.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    150 g
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • natka piertuszki usiekana

    2-3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt
  • bulion warzywny

    500 ml
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    35 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kasza gryczana z grzybami. Kaszotto.

* grzyby suszone można zastąpić świeżymi, ja użyłam suszonych kapeluszy podgrzybków i prawdziwków

Grzyby zalać 200ml gorącej wody, przykryć i odstawić na około 30 minut. Wyjąć z wody, odcisnąć i odłożyć na bok. Wodę zachować.
Kaszę gryczaną ugotować w bulionie. Przelać na sito.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę i 1 łyżkę masła. Cebulę lekko zrumienić na patelni, dodać czosnek smażyć minutę.

Większe kapelusze grzybów pokroić. Dodać do cebuli i czosnku. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kaszę, natkę pietruszki i wlać wodę z namoczonych grzybów. Smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Dodać łyżkę masła i wymieszać z Parmezanem. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować płatkami parmezanu i listami natki pietruszki.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

arbuzowo 23.10.2013 22:20
Ciekawy pomysł na jesienne danie
aniagdz 20.10.2013 11:26
może nie moje smaki ale wygląda super, no i nazwa! szał;D
joanna30 20.10.2013 10:49
Pysznie :))
Ania84 20.10.2013 10:18
Grzyby są niezwykle aromatyczne zarówno świeże jak i suszone. Wygląda bardzo apetycznie :)
Paolcia 20.10.2013 09:56
mmmmmm smaczne :)
adelajda 20.10.2013 08:42
Musi być pyszne :)
Ola1984 20.10.2013 08:40
Pyszne to twoje kaszotto, ja najczęściej robię pęczetto ;) Ale za kaszą gryczaną musi być pysznie.
BezPszenicy 20.10.2013 08:00
wspaniale wyglada i zapewne równie wspaniale smakuje
miroslawa 20.10.2013 06:37
kapitalne danie
Noruas 20.10.2013 02:28
pięknie się prezentuje, fajne połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat