Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza gryczana
150 g -
masło
2 łyżki -
oliwa
1 łyżka -
natka piertuszki usiekana
2-3 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 szt -
bulion warzywny
500 ml -
parmezan starty
1 łyżka -
grzyby suszone
35 g
Przepis i sposób przygotowania Kasza gryczana z grzybami. Kaszotto.
Grzyby zalać 200ml gorącej wody, przykryć i odstawić na około 30 minut. Wyjąć z wody, odcisnąć i odłożyć na bok. Wodę zachować.
Kaszę gryczaną ugotować w bulionie. Przelać na sito.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę i 1 łyżkę masła. Cebulę lekko zrumienić na patelni, dodać czosnek smażyć minutę.
Większe kapelusze grzybów pokroić. Dodać do cebuli i czosnku. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kaszę, natkę pietruszki i wlać wodę z namoczonych grzybów. Smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Dodać łyżkę masła i wymieszać z Parmezanem. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować płatkami parmezanu i listami natki pietruszki.
Smacznego!
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)