Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Kasza bulgur zapiekana z warzywami

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kasza bulgur zapiekana z warzywami! Przepis idealny na szybki i pożywny obiad!

Składniki:

Kasza

kasza bulgur
200 g
przecier pomidorowy
2 duża łyż.
kostki rosołowe
1 szt.

Pozostałe składniki

bakłażan
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
czubrica czerwona
1 sztuka
cebula
1 sztuka
pieczarki
250 g
passata pomidorowa
250 ml
czosnek
1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza bulgur zapiekana z warzywami

Do gotującej wody dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz kostkę rosołową, a następnie 200g kaszy bulgur przepłukanej wcześniej w zimnej wodzie. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 10 min.

W między czasie należy pokroić warzywa i grzyby w kostkę a następnie podsmażyć na oleju doprawiając solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz czosnkiem granulowanym. Gdy wszystko zmięknie dodajemy passate pomidorowa i dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z odcedzoną kaszą.

Składniki łączymy razem i wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na ok 25 minut.

Na ostatnie 5 minut zapiekankę posypujemy tartym serem, nastawiamy termoobieg i pozostawiamy do zapieczenia. Gotowe !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak