Kasza bulgur zapiekana z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kasza bulgur zapiekana z warzywami! Przepis idealny na szybki i pożywny obiad!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kasza

  • kasza bulgur

    200 g
  • przecier pomidorowy

    2 duża łyż.
  • kostki rosołowe

    1 szt.

Pozostałe składniki

  • bakłażan

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • czubrica czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    250 g
  • passata pomidorowa

    250 ml
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do gotującej wody dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz kostkę rosołową, a następnie 200g kaszy bulgur przepłukanej wcześniej w zimnej wodzie. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 10 min.

W między czasie należy pokroić warzywa i grzyby w kostkę a następnie podsmażyć na oleju doprawiając solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz czosnkiem granulowanym. Gdy wszystko zmięknie dodajemy passate pomidorowa i dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z odcedzoną kaszą.

Składniki łączymy razem i wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na ok 25 minut.

Na ostatnie 5 minut zapiekankę posypujemy tartym serem, nastawiamy termoobieg i pozostawiamy do zapieczenia. Gotowe !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat