Kasza bulgur z fasolą, kukurydzą i awokado

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Łatwe i szybkie danie obiadowe z dużą ilością warzyw.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza bulgur

    300 g
  • pomidory

    5 szt.
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • kukurydza (minikolby)

    3 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek ząbki

    2 szt.
  • awokado

    1 szt.
  • natka pietruszki

    6 gałązek
  • oliwy z oliwek do smażenia

    3 łyżki
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kolby kukurydzy ugotuj przez 10 minut w osłodzonej wodzie. Wyjmij z wody, ostudź i wyłuskaj.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na patelni z 3 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek.
3. Następnie dodaj kaszę bulgur i duś przez około 3 minuty.
4. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, pod pokrywką. W razie potrzeby dolej trochę wody.
5. Na sitku dokładnie opłucz i odsącz czerwoną fasolę.
6. Podziel awokado na pół, usuń pestkę, łyżką dokładnie wydrąż miąższ z obu połówek i pokrój go na kawałki. Pietruszkę opłucz i drobno posiekaj.
7. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć fasolę, kukurydzę i dodaj kroplę soku z limonki.
8. Kaszę bulgur podawaj udekorowaną awokado i posiekaną pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat