Przepis i sposób przygotowania na: Kasza bulgur z fasolą, kukurydzą i awokado
1. Kolby kukurydzy ugotuj przez 10 minut w osłodzonej wodzie. Wyjmij z wody, ostudź i wyłuskaj.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na patelni z 3 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek.
3. Następnie dodaj kaszę bulgur i duś przez około 3 minuty.
4. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, pod pokrywką. W razie potrzeby dolej trochę wody.
5. Na sitku dokładnie opłucz i odsącz czerwoną fasolę.
6. Podziel awokado na pół, usuń pestkę, łyżką dokładnie wydrąż miąższ z obu połówek i pokrój go na kawałki. Pietruszkę opłucz i drobno posiekaj.
7. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć fasolę, kukurydzę i dodaj kroplę soku z limonki.
8. Kaszę bulgur podawaj udekorowaną awokado i posiekaną pietruszką.