Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza bulgur z fasolą, kukurydzą i awokado

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Łatwe i szybkie danie obiadowe z dużą ilością warzyw.

Składniki:

kasza bulgur 300 g
pomidory 5 szt.
fasola czerwona z puszki 1 puszka
kukurydza (minikolby) 3 szt.
cebula 1 szt.
czosnek ząbki 2 szt.
awokado 1 szt.
natka pietruszki 6 gałązek
oliwy z oliwek do smażenia 3 łyżki
sok z limonki 1 łyżka
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza bulgur z fasolą, kukurydzą i awokado

1. Kolby kukurydzy ugotuj przez 10 minut w osłodzonej wodzie. Wyjmij z wody, ostudź i wyłuskaj.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na patelni z 3 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek.
3. Następnie dodaj kaszę bulgur i duś przez około 3 minuty.
4. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, pod pokrywką. W razie potrzeby dolej trochę wody.
5. Na sitku dokładnie opłucz i odsącz czerwoną fasolę.
6. Podziel awokado na pół, usuń pestkę, łyżką dokładnie wydrąż miąższ z obu połówek i pokrój go na kawałki. Pietruszkę opłucz i drobno posiekaj.
7. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć fasolę, kukurydzę i dodaj kroplę soku z limonki.
8. Kaszę bulgur podawaj udekorowaną awokado i posiekaną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak