Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza bulgur
300 g -
pomidory
5 szt. -
fasola czerwona z puszki
1 puszka -
kukurydza (minikolby)
3 szt. -
cebula
1 szt. -
czosnek ząbki
2 szt. -
awokado
1 szt. -
natka pietruszki
6 gałązek -
oliwy z oliwek do smażenia
3 łyżki -
sok z limonki
1 łyżka -
sól
0.5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
0.5 łyżeczki
Sposób przygotowania
1. Kolby kukurydzy ugotuj przez 10 minut w osłodzonej wodzie. Wyjmij z wody, ostudź i wyłuskaj.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na patelni z 3 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek.
3. Następnie dodaj kaszę bulgur i duś przez około 3 minuty.
4. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, pod pokrywką. W razie potrzeby dolej trochę wody.
5. Na sitku dokładnie opłucz i odsącz czerwoną fasolę.
6. Podziel awokado na pół, usuń pestkę, łyżką dokładnie wydrąż miąższ z obu połówek i pokrój go na kawałki. Pietruszkę opłucz i drobno posiekaj.
7. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć fasolę, kukurydzę i dodaj kroplę soku z limonki.
8. Kaszę bulgur podawaj udekorowaną awokado i posiekaną pietruszką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się