Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza bulgur po turecku

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulgur 350 g
rodzynki 30 g
pasta z suszonych pomidorów
pasta harrisa
cebula biała średnia
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej roślinny 2 łyżki
oliwa z suszonych pomidorów 3-4 łyżki

Porada

Tak przygotowany bulgur podawać do mięs i ryb.

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza bulgur po turecku

Kaszę opłukać i dokładnie osączyć - przełożyć na suchą patelnię i prażyc, stale mieszając, aż będzie zupełnie sucha. Dodać olej i smażyć kilka minut.
Zalać wodą, lekko posolić i dodać paprykę wedzoną oraz rodzynki - nakryć pokrywką na kilka minut.
Dolać oliwę oraz pastę z suszonych w pomidorów, nieco harissy i pieprzu - dusić do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. W trakcie uzupełniać płyn gorącą wodą.

Gotową kaszę doprawić do smaku pieprzem czy solą ziołową raz ew. skropić niewielką ilością soku że świeżej cytryny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 12.11.2015 17:28
jeszcze burgula nie jadlam
Habibi 10.11.2015 10:56
Naprawdę kasza wyjątkowo smaczna jak na słone danie z dodatkiem słodkich rodzynek ;)
MAR3STA 09.11.2015 17:56
świetne danie
Monika-twin 09.11.2015 14:36
Wygląda apetycznie.
Konczi 09.11.2015 14:22
skusiłabym się na to połączenie
IZABELA29 09.11.2015 10:37
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak