Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kąski z indyka w panierce z corn-flakes

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 500 g
jajko 2-3 szt.
czosnek duży ząbek
sól i pieprz do smaku
majeranek do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
płatki kukurydziane pełna szkl.
skrobia kukurydziana 1 łyżka
masło klarowane do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kąski z indyka w panierce z corn-flakes

Filet z indyka pokroić w niezbyt cienkie plastry i każdy przeciąć na 2-3 podłużne kawałki.
W misce połaczyć roztrzepane jajka z solą, pieprzem, majerankiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do jajek wrzucić mięso i przez chwilę dokłądnie mieszać.

Płatki kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej i skrobi kukurydzianej pulsacyjnie rozdrobnić w malakserze, aby powstała konsystencja kaszy.
W panierce grubo obtoczyć mięso i odkładać na talerz. Jeśli pozostanie nieco jajka można podwójnie opanierować kilka kawałków mięsa.

Kąski smażyć na rumiano na rozpuszczonym klarowanym maśle.
Dla wygody smażenia można dolać nieco oleju rzepakowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak