Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

schab 500 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki

Sos porowo-pieczarkowy

por (biała część) 1 szt
pieczarki 10 szt
bulion wołowy 1 szklanka
śmietana 18 proc 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym

Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy z mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 15.09.2015 19:57
pyszne danie
Aannkaa82 15.09.2015 13:14
bardzo apetyczna potrawa :)
Aleksandra/Olcia 15.09.2015 13:01
super pomysł
Jumper123 15.09.2015 12:53
świetny pomysł wygląda smakowicie
VioletoweKucharzenie 15.09.2015 12:32
Malutkie kąski ze schabu z dodatkiem sosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak