Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
ketchup pikantny
10 łyżek
powidła śliwkowe
190 g
cebula
1
ząbki czosnku
3
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
szałwia
1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
kasza gryczana
200 g
olej do smażenia
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie

Kroki postępowania

1
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę.
Krok 1 - Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie foto
2
Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej - musi być bardzo gorący! Wrzucamy kawałki kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) - chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty).
Krok 3 - Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie foto
4
Odsączamy z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 4 - Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie foto
5
Na pozostałym na patelni oleju złocimy cebulę.
Krok 5 - Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie foto
6
Dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając.
Krok 6 - Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie foto
7
Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem.
Krok 7 - Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 26.09.2014 22:13
pyszny sos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak