Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kąski drobiowe z czarnuszką w skorupce sezamowej

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 20 dag
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
jajko 1 sztuka
mąka 20 g
sezam 50 g
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kąski drobiowe z czarnuszką w skorupce sezamowej

Kroki postępowania

1
Ziarna czarnuszki rozdrabniamy w moździerzu. Nie muszą być zmielone na pył.
Krok 1 - Kąski drobiowe z czarnuszką w skorupce sezamowej foto
2
Pierś kurczaka kroimy na podłużne kawałki o szerokości ok. 1 cm, a następnie przyprawiamy je rozdrobnioną czarnuszką, papryką słodką i solą, ilość soli jest dowolna, wg upodobań. Czarnuszka ma lekko pikantny smak dlatego nie dodałam tu pieprzu, a jedynie odrobinę do jajka.
Krok 2 - Kąski drobiowe z czarnuszką w skorupce sezamowej foto
3
Przygotowujemy mąkę, sezam (ilość sezamu nie jet precyzyjna, zależy od tego jak obficie będziemy panierować) i rozbełtane jajko z odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Krok 3 - Kąski drobiowe z czarnuszką w skorupce sezamowej foto
4
Kawałki kurczaka panierujemy w mące, następnie w jajku i na końcu w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju, pilnując, żeby się nie przypaliły. Gdy będą złociste to oznaka, że są już gotowe.
Krok 4 - Kąski drobiowe z czarnuszką w skorupce sezamowej foto
5
Podajemy je z ziemniakami w dowolnej postaci. SMACZNEGO!
Krok 5 - Kąski drobiowe z czarnuszką w skorupce sezamowej foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 18.08.2013 11:06
wygląda bardzo apetycznie warto wypróbować
Kolorowa 30.05.2013 21:28
Znowu bardzo przyjemne składniki. Zjadłabym takie ;) Zapiszę;>
Iwusia 01.05.2013 20:38
bardzo smaczne :)
teresa18 23.04.2013 20:47
ciekawy dodatek z czarnuszki
caralajna 16.04.2013 07:47
smaczne kąski
fotoviderek 12.04.2013 07:45
Świetne danie :)
kasienka23 12.04.2013 07:38
czarnuszka ma wyjątkowy smak i aromat, warto wypróbować, posmakować i już się z nią nie rozstawać :)
Agnieszka_B 11.04.2013 20:54
Jakoś nigdy nie pokusiłam się o zakup czarnuszki... Teraz koniecznie muszę to zrobić, aby wypróbować Twój przepis :)
-Natka- 10.04.2013 20:52
Z chęcią bym ich spróbowała, tak smakowicie wyglądają. :)
Janina 10.04.2013 16:38
Bardzo smaczne
msmors 10.04.2013 14:47
ciekawy pomysł
votus 10.04.2013 14:35
bardzo ciekawy przepis
idealme 10.04.2013 14:07
w takiej postaci jeszcze nie jadłam ;)
mzap88 10.04.2013 13:07
o rajusiu! pyszotki
Olga_SK 10.04.2013 12:45
czarnuszka dodaje niezwykłego aromatu! a wyglądają kaski apetycznie!
Pomocnik 10.04.2013 12:09
bardzo apetycznie wyglądają
paulina2157 10.04.2013 12:01
niezwkle apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak