Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasha varnishkes

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron kokardki 200 g
jajko 1 sztuka
bulion drobiowy 200 ml
sól 1 łyżeczka
pieprz czarny 1/4 łyżeczki
majeranek 1/4 łyżeczki
cebula 1 sztuka
kasza gryczana 100 palona
smalec 3 (gęsi)

Przepis i sposób przygotowania na: Kasha varnishkes

1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
2. W międzyczasie na patelni rozgrzej 2 łyżki tłuszczu i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulkę.
3. Kaszę dokładnie wymieszaj z jajkiem. Na drugiej patelni rozgrzej pozostały tłuszcz, następnie na silnym ogniu podsmażaj kaszę przez około 3 minuty. W międzyczasie w rondelku doprowadź do wrzenia bulion. Gdy ziarenka kaszy oddzielą się od siebie całość przełóż do gorącego bulionu, dodaj podsmażoną cebulkę i przyprawy. Rondelek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj kaszę aż wchłonie cały płyn.
4. Ugotowaną kaszę wymieszaj z makaronem. Podawaj gorące lub tylko ciepłe, tak jak masz ochotę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 20.08.2013 22:26
swietny przepis
Róża1 13.08.2013 13:24
ciekawa nazwa i potrawa:-) , koniecznie muszę zrobić:-)
Katarzyna/kate1980 12.08.2013 19:32
fajna nazwa i ciekawy przepis
Konczi 12.08.2013 15:44
bardzo interesujące połączenie składników
emeslive 12.08.2013 14:42
@lee-aa Akurat to jest 100% danie kuchni żydowskiej ;-)
idealme 12.08.2013 14:11
bardzo ciekawy przepis ;)
lee-aa 12.08.2013 14:10
Ciekawe, z pewnością odżywcze, a skąd inspiracja? Bo czuję romskie? klimaty...
Renata9 12.08.2013 13:15
ciekawy przepis i na pewno smaczne danie, musze wyprobowac
marcia7 12.08.2013 12:07
nigdy nie łączyłam kaszy z makaronem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak