Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Käsespätzle

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 3 szt.
woda 0,5 szklanki
gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
masło 2 łyżki
ser ementaler 50 g
ser gruyere 50 g
cebula 2 szt.
szczypiorek
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Käsespätzle

Z mąki, jajek, wody, gałki muszkatołowej i soli zagnieść gładkie ciasto. Ciasto nie powinno być bardzo lejące, ale dosyć miękkie, dlatego w razie potrzeby dodać trochę wody lub mąki.
Spätzle najlepiej formować za pomocą praski do ziemniaków lub maszynki do ciasta lanego. Bezpośrednio do osolonej gotującej się wody za pomocą praski wyciskać ciasto w postaci raczej krótkich paseczków. Spätzle gotować przez około 2-4 minuty a następne wyjąć łyżką cedzakową z wody. Po odsączeniu z wody spätzle przełożyć na paternię (najlepiej żeliwną) polać 2 łyżkami roztopionego masła oraz posyłać dwoma rodzajami sera (najlepiej gdyby jeden ser był mocny a drugi słabszy). Patelnię przykryć i podgrzewać na małym ogniu do stopienia sera.
W międzyczasie obrać i pokroić w cienkie plasterki (lub w kostkę jak kto woli) 2 cebule. Cebulę podsmażyć aż do mocnego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju lub masła. Käsespätzle polać usmażoną cebulą oraz posypać posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej podawać z kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.08.2013 16:22
uwielbiam! :)
cooleczka 01.07.2013 16:20
coś nowego
Dorian 22.04.2013 22:37
pyszne danie
Zdzisław 17.04.2013 23:43
ale dobre syte jedzenie
fotoviderek 22.02.2013 07:29
Pyszne danie . Mniam :)
barbara11561 29.01.2013 10:18
też by mi smakowało
Angelika10 06.12.2012 20:28
fajne
Wafelek2601 25.11.2012 14:49
Ciekawe
Angelika10 22.11.2012 23:44
mniam
safcia 25.10.2012 21:31
pyszności serowe
Rafał10 09.07.2012 10:24
bardzo ciekawy przepis :)
mariusz14 08.07.2012 22:15
ciekawe
mela25 08.07.2012 17:33
smakowita
paula99926 27.06.2012 09:44
intrygująca nazwa :) a przepis ciekawy
gosia561 23.06.2012 23:33
egzotyczna nazwa
Mariusz10 20.06.2012 14:09
pożywny obiad
ziutula
ziutula 10.06.2012 18:20
takie kluski w Austrii jadłam z sosem często...
Anna169Hosz 29.05.2012 09:39
Zapowiadają się bardzo smacznie.
eeee 22.05.2012 12:36
Super przepis
eeee 22.05.2012 12:36
Super przepis
kate.500 19.05.2012 20:18
pycha
rutynka 19.05.2012 12:14
bardzo ciekawy przepis!
jozefinach 16.05.2012 10:46
Ciekawy przepis.
ewaa 12.05.2012 23:04
ciekawy przepis
anoosia 11.05.2012 19:27
pierwszy raz takie coś widzę ! super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak