Kartoflanka - zupa krem ( sycąca i rozgrzewająca )

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki duże

    8 szt.
  • marchew duża

    1 szt.
  • por (biała część)

    1-2 szt.
  • czosnek

    2-4 ząbki
  • smalec

    1 łyżka
  • kostka rosołowa

    1 szt.
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • cebula

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w krążki. W garnku rozpuścić łyżkę smalcu, wrzucić posiekaną cebulę oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć do zeszklenia się cebuli ( nie dopuścić do jej zbrązowienia ). Następnie wrzucić resztę warzyw i zalać je wrzątkiem tak, aby były pokryte. Przykryć garnek i gotować warzywa do miękkości. W międzyczasie wrzucić kostkę rosołową. Gdy warzywa będą miękkie, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Następnie zmiksować całość na gładki krem. Jeśli zupa byłaby zbyt gęsta - dolać trochę przegotowanej wody. Na koniec dodać dwie łyżki śmietany rozprowadzonej odrobiną zupy.

UWAGA: Zamiast smalcu można oczywiście użyć oleju, jednak ze względu na smak polecam smalec.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 02.12.2013 08:58
pyszna zupa
Margo1 27.11.2013 21:37
to moja ulubiona
eliza135 26.11.2013 21:04
smaczna taka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat