Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka z prośniankami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół 2 l
ziemniaki 1 kg
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
grzyby gąski 1 kg ( prośnianki)
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól i pieprz

Porada

Prośnianki pojawiają się w okresie listopad - grudzień. Nadają najprostszej zupie oryginalnego , nie powtarzalnego smaku , koloru i aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka z prośniankami

Kroki postępowania

1
Prośnianki (gąski) dokładnie oczyścić , przepłukać pod bieżącą wodą.
Zagotować ,odcedzić i opłukać.
Krok 1 - Kartoflanka z prośniankami foto
2
Warzywa obrać , umyć.
Ziemniaki pokroić w dużą kostkę.
Marchew z pietruszką w małą kosteczkę.
Rosół zagotować , dodać warzywa oraz grzyby.
Krok 2 - Kartoflanka z prośniankami foto
3
Gotować do miękkości warzyw na wolnym ogniu.
W między czasie doprawić majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać gorącą.
Krok 3 - Kartoflanka z prośniankami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 13.11.2015 16:55
Wiele osób nie wiedziało że nazywa się je także prośniankami a w mojej rodzinie od zawsze się na nie tak mówiło :) Dowiedziałam się nawet że są nazywane pipkami :) A co do samej zupy jest przepyszna , mogła bym ją jesć litrami )
Poison1988 13.11.2015 07:49
Łał, takiej jeszcze nie jadłam :)
MałaMi89 12.11.2015 15:07
Od Ciebie się dowiedziałam, że te grzybki mają też taką nazwę ;)
msmariusz 12.11.2015 13:50
musi być smaczne
mileneczka5 12.11.2015 13:26
ależ smacznie!!!!!!!
Futka 12.11.2015 10:38
Świetna i niezwykle smakowita propozycja na zupę :)
Stenka 12.11.2015 10:21
nie wiedziałam, że gąski to inaczej prośnianki, pierwszy raz z tym słowem się spotkałam
Motorek 12.11.2015 09:04
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak