Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka z kurkami Eli

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa z kurczaka 1 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
ziemniaki 3 kg
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
mały młody seler 1 szt
kurki 300 g
masło klarowane 2 łyżka
pieprz, sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka z kurkami Eli

Kroki postępowania

1
Porcję rosołową umyć,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać ziele angielskie,liście laurowe i zagotować.Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Kartoflanka z kurkami Eli foto
2
Warzywa obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Krok 2 - Kartoflanka z kurkami Eli foto
3
Kurki obrać,umyć i odsączyć.Cebulę drobno posiekać.Na patelni rozgrzać klarowane masło,dodać kurki,cebulę,pieprz,sól i smażyć aż sok wyparuje.Z wywaru wyjąć porcję rosołową,ostudzić,obrać mięso i pokroić.Dodać do wywaru ziemniaki,jarzyny i gotować do miękkości.Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wyjąć 1/3 zupy do osobnego garnka i zmiksować.
Krok 3 - Kartoflanka z kurkami Eli foto
4
Do pozostałej zupy dodać kurki,obrane mięso,zmiksowaną zupę,majeranek i dalej chwilę gotować.Gotową zupę doprawić do smaku maggi.Smacznego!
Krok 4 - Kartoflanka z kurkami Eli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 14:09
Bardzo dobra zupa.
Simeo 24.10.2012 07:47
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak