Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka na mleku

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 1 l
boczek wędzony 500 g
ziemniaki 500 g
ząbki czosnku 2 szt
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
mleko 3,2% 250 ml
żółtko jajek 2 szt
olej 1 łyżka
kminek Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka na mleku

Boczek, cebulę, ziemniaki kroimy w kostkę. Boczek smażymy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Chwilę razem smażymy, wrzucamy ziemniaki, posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką i żółtkami, zaprawiamy zupę, zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 05.07.2015 17:08
apetyczna zupa
Alex_M 05.07.2015 15:22
smaczna zupa
dom-agi 05.07.2015 12:35
Wygląda pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak