Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka na indyku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

indyk 30 dkg
wędzony boczek skóra 100 g
woda 1 l
ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 mała sztuka
cebula 1/2 małej sztuki
smalec 1 łyżka
marchewki 2 małe sztuki
seler korzeniowy 50 g
ziemniaki 4 duże sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek 1 czubata łyżka
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka na indyku

Kroki postępowania

1
Indyka (użyłam skóry i kości z jednego udźca) umyć, przełożyć do garnka. Dodać do niego skórę od boczku, ziele angielskie i liść laurowy. Zalać wodą, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.
Krok 1 - Kartoflanka na indyku foto
2
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu.
Krok 2 - Kartoflanka na indyku foto
3
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. Podsmażać razem kilka minut co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Kartoflanka na indyku foto
4
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 4 - Kartoflanka na indyku foto
5
Podsmażone warzywa i ziemniaki dodać do wywaru. Dodać też majeranek, trochę soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 5 - Kartoflanka na indyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 13.07.2016 21:47
Uwielbiam taką zupkę
Alex_M 13.07.2016 16:48
lubię kartoflankę :)
Ewelina1991 13.07.2016 15:26
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak