Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka botwinkowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słoiczek botwinki 1
ziemniaków 4-5
szkl. atrtej włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler i posiekany por) 1
ml śmietany 22% 100
l wywaru z kurczaka (np. z kilku skrzydełek) ok. 1-1,5
łyżeczka masła 1
ząbki czosnku 2
sól, cukier
czubate łyżki posiekanego koperku 2

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka botwinkowa

Botwinkę w słoiczki robię w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/9188/botwinka-na-zime.html - i mogę się nią cieszyć cały rok.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zalać w garnku wywarem i gotować 5 min..
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić włoszczyznę - smażyć 3-5 min. mieszając a następnie przełożyć do ziemniaków, gotować razem 3-5 min.. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać botwinkę ze słoika, przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Śmietanę roztrzepać z odrobiną soli, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Już nie gotować. Jeśli zupa byłaby za gęsta można dolać nieco wody albo wywaru. Doprawić do smaku ew. solą, odrobinką cukru i dosypać koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 01.12.2011 08:31
pycha
Sylwia56
Sylwia56 06.04.2011 10:46
a ja bardzo lubię
mdepfs 10.12.2010 15:39
nie lubie botwinki, ale fajnie wyglada :)
IZABELA29 12.09.2010 09:33
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak