Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
kiełbasa biała 1 szt
kiełbasa wiejska 200 g
olej 2 łyżki
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ząbki czosnku 3 szt
ziemniaki 500 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę w talarki. W garnku rozgrzać olej, przesmażyć kiełbasę z cebulą około 5 minut.
Krok 1 - Kartoflanka foto
2
Marchew, selera i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kiełbasy. Smażyć 5 minut.
Krok 2 - Kartoflanka foto
3
Ziemniaki obrać pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do wcześniejszych składników. Smażyć jeszcze około 3 minuty.
Krok 3 - Kartoflanka foto
4
Następnie zalać wodą, około 5 cm ponad poziom warzyw i kiełbasy. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pół godziny. Doprawić przeciśniętym czosnkiem, majerankiem i solą. Na koniec gotowania dodać śmietanę.
Krok 4 - Kartoflanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak