Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 10 dkg
mleko 1 szkl.
jajko 2 szt.
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
Farsz:
ziemniaki 10 szt.
cebula 1 szt.
kasza gryczana 1 szkl.
DODATKOWO:

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflak

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże rozrobić z cukrem. Wysypujemy połowę mąki na blat. Dodajemy do tego mleko i drożdże. Wyrabiamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z solą i cukrem, dodajemy do tego żółtka. Masę jajeczną dodajemy do zaczynu wraz z resztą mąki, w dalszym ciągu wyrabiamy. Na koniec dodajemy olej i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kartoflak foto
2
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. iękkie odcedzamy, dodajemy usmażoną na złoto cebulkę i wsypujemy kaszę. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy, by kasza się sparzyła.
Krok 2 - Kartoflak foto
3
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na grubośc ok. 1 cm i wykładamy na natłuszczoną blachę (24/32).
Krok 3 - Kartoflak foto
4
Na to dajemy ziemniaki i przykrywamy drugą częścią ciasta również rozwałkowaną na grubość 1 cm.
Krok 4 - Kartoflak foto
5
Ciasto smarujemy rozkłóconym żóltkiem. Pieczemy w temp. 200 st, ok. godzinę.
Krok 5 - Kartoflak foto
6
Smacznego.
Krok 6 - Kartoflak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 27.11.2012 22:49
Bardzo ciekawy przepis, w sumie proste składniki, takie jakie zazwyczaj są w domu, a efekt końcowy domyślam się, że smaczny.
Simeo 27.11.2012 22:48
ciekawa propozycja
IwonaKa 27.11.2012 22:10
ciekawy przepis,nie jadłam nigdy
ewelinapac 27.11.2012 22:07
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak