Kartoffelsalad z pieczonych ziemniaków, z łososiem i suszonymi pomidorami (pomysł na lunchbox)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

marynata do ryby

  • łosoś

    150g
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/4 łyżeczki

sałatka

  • ziemniaki

    2
  • suszone pomidory

    3
  • papryka czerwona

    kawałek
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    kawałek ze szczypiorem
  • oliwa

    ok. 2 łyżki
  • tymianek

    1/4 łyżeczki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki pokroić w ćwiartki, polać oliwą, dodać tymianek i sól. Całość wymieszać i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok.30 min (aż będą rumiane). W między czasie przygotować marynatę do łososia, połączyć sos sojowy, ocet balsamiczny, dodać cukier i zioła prowansalskie, marynować łososia do czasu aż ziemniaki będą gotowe. Suszone pomidory, paprykę i dymkę drobno posiekać.
Upieczone ziemniaki ostudzić. Łososia piec ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku, po upieczeniu lekko ostudzić. Następnie podzielić rybę na mniejsze części za pomocą widelca.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. I gotowe,można wcinać :)
brioszka
Taka sałatka to świetny pomysł na lunchbox. Sałatka smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Polecam :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 31.05.2014 02:04
Super sałatka :-)
Aleksandra/Olcia 29.05.2014 19:48
ale super przepis
Krzysztof15 29.05.2014 19:36
bardzo smaczne
BernadettaP 29.05.2014 19:14
Bardzo fajny pomysł. Ja czasem piekę za dużo ziemniaków i nie mam później co z nimi zrobić, a przecież idealnie nadają się do sałatek.
kasienka23 29.05.2014 17:41
smaczna sałatka!
borgia 29.05.2014 16:54
Spodobała mi się lekka aluzja "Dziwów" (oj... czy ja dobrze odmieniam?") do ściągnięcia TAKIEJ sałatki do niższego poziomu - niczym z cateringu. Brioszko... sałatka po prostu piękna i ja też uważam, że najlepiej będzie wyłożyć ją dla fajnych gości bezpośrednio po zrobieniu. Choć z drugiej strony... cenna uwaga, że nadaje się na wynos. Zabierając na grilla można nieźle namieszać niby tylko sałatką :).
brioszka 29.05.2014 16:28
Już prostuję: sałatka jest dobra na wynos, bo jest sycąca i łatwo ją zabrać ze sobą np. do pracy czy na piknik. Dużo osób zabiera zazwyczaj kanapki do pracy, a ja szukam rozwiązań właśnie na lunchbox'y :)
Dziwy 29.05.2014 15:59
Salatka najprawdopodobniej smaczna.....ale nie rozumiem slow: "Taka sałatka to świetny pomysł na lunchbox"??...dla mnie to tak jak przepis np. na herbate /taka herbata to swietny pomysl na termos/.
Konczi 29.05.2014 15:33
pięknie się prezentuje
Niki22 29.05.2014 13:13
świetnie wygląda i smakuje jeszcze lepiej ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat