Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze z nadzieniem szynkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
sól do smaku
mąka ziemniaczana 4 łyżki
Farsz:
szynka wieprzowa 1 kg
majeranek 2 łyżeczki
jajko 1
cebula 3
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżeczki
olej 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze z nadzieniem szynkowym

Kroki postępowania

1
Szynkę wieprzową mielimy. Odrobinę solimy i dodajemy pieprz czarny mielony.
Krok 1 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
2
Cebule pokrojoną w piórka smażymy na łyżce oleju. Gdy zacznie się rumienić wyjmuję z patelni i również przepuszczam przez maszynkę. Dodajemy do mięsa.
Krok 2 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
3
Wbijamy jeszcze jajko, wsypujemy kucharka oraz majeranek.
Krok 3 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
4
Całość dokładnie mieszamy wyrabiając farsz.
Krok 4 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
5
Ziemniaki dzielimy po połowie. ½ ścieramy na tarce.
Krok 5 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
6
Następnie ze startej części do miseczki odciskamy krochmal.
Krok 6 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
7
Suche starte ziemniaki przekładamy do miski.
Krok 7 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
8
Drugą połowę ziemniaków gotujemy do miękkości. Ubijamy na puree i również dodajemy do startej masy.
Krok 8 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
9
Dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną oraz odstałą z krochmalu skrobię. Wyrabiamy ciasto.
Krok 9 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
10
Następnie bierzemy niewielką część ciasta i rozpłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy farsz.
Krok 10 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
11
Zamykamy dociskając po bokach (podobnie jak małża zamyka muszle).
Krok 11 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
12
Wygładzamy powierzchnię i formujemy podłużne kartacze. Tak przygotowane kartacze wrzucamy na osolony wrzątek (gotujemy po 3-4 kartacze w ok. 5 litrach wody).
Krok 12 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
13
Gotujemy je około 30-40 minut. Po ugotowaniu zmieniamy wodę, aby kolejne kartacze gotowały się w wodzie czystej.
Krok 13 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto
14
Podajemy okraszone boczkiem z cebulką. Smacznego.
Krok 14 - Kartacze z nadzieniem szynkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 16.01.2014 08:17
ale smakowite..pycha
ewelinapac 12.02.2013 21:02
pycha
reniatka 13.09.2012 17:38
bardzo fajne
Anna169Hosz 04.09.2012 13:30
Świetne, aż "ślinka cieknie".
Anna169Hosz 04.09.2012 13:30
Świetne, aż "ślinka cieknie".
Grażyna13 30.08.2012 08:21
Uwielbiam :)
Beatris 29.08.2012 09:05
Z wielkim łakomstwem zjadłabym podwójną porcję.
Sroczka 28.08.2012 21:50
Jeszcze takich nie jadłam, ale bardzo bym chciała.
mufinka79 28.08.2012 21:35
lubię kartacze :)
Mysiunia 28.08.2012 21:30
nigdy nie jadłam ale chętnie bym spróbowała, bo nieźle się zapowiada :)
elficzna 28.08.2012 20:21
bardzo fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak