Kartacze z nadzieniem mięsnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5 kg
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mięso mielone cielęce

    350 g
  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • mięso mielone baranie

    150 g
  • mleko 2%

    0,5 szklanki
  • cebula biała

    3 szt.
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • boczek

    300 g
  • Majeranek suszony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kartacze z nadzieniem mięsnym foto
1 kg ziemniaków ugotować i po ostygnięciu zemleć. Resztę surowych ziemniaków zetrzeć na tarce i odcisnąć w gazie sok do miski (można do tego użyć sokowirówki...). Połączyć starte surowe ziemniaki razem ze zmielonymi ugotowanymi. Dodać skrobię, która powstała z odciśniętego soku, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soli.
Krok 2 - Kartacze z nadzieniem mięsnym foto
Wymieszać na gładką masę.
Następnie pokroić 2 cebule w drobną kostkę i usmażyć na oleju.
Krok 3 - Kartacze z nadzieniem mięsnym foto
Połączyć w misce 3 gatunki mięsa, dodać usmażoną cebulę, pół szklanki mleka, majeranek (alternatywnie) oraz sól i pieprz do smaku.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Kartacze z nadzieniem mięsnym foto
z ciasta partiami robić placki, na które nakładamy farsz i zalepiamy formując spore owalne kule.
Krok 5 - Kartacze z nadzieniem mięsnym foto
Wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok. 25-30 min. W tym czasie smażymy pokrojony w kostkę surowy boczek razem z cebulką (do okraszenia)
Krok 6 - Kartacze z nadzieniem mięsnym foto
No i gotowe:)...świetnie smakują z surówką z kiszonej kapusty.

SMACZNEGO!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 24.04.2012 12:07
Wyglądają bardzo smacznie :)
agata1722 02.02.2012 10:54
palce lizać
sylwia / sytofala 27.01.2012 15:01
uwielbiam je !!!
ziutula 25.01.2012 10:03
mog? je?? cz?sto takie kluchy...
suzana 24.01.2012 21:19
nie jad?am jeszcze
Dorota59 24.01.2012 17:50
uwielbiam
Dorota59 24.01.2012 17:50
uwielbiam
Dorota59 24.01.2012 17:49
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat