Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze tradycyjne

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki mączyste 3 kg
mąka ziemniaczana 40 gramów
mąka pszenna 100 gramów
sól 1 łyżeczka
mięso mielone wieprz-woł 500 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze tradycyjne

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż.
Surowe mięso mielone przypraw do smaku i dodaj cebulę z czosnkiem. Dodaj jajko. Zagnieć wszystko na gładką masę.
Odstaw do lodówki.

Obierz 70% ziemniaków i zetrzyj je na najmniejszych oczkach. Nie mieszaj. Pozostaw na chwilę, aby woda się oddzieliła. Pozostałe ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i przeciśnij przez prasę lub maszynkę do mielenia.
Z surowych ziemniaków odlej do innej miski tyle wody, ile dasz radę, a masę ziemniaczaną przełóż na mocną ścierkę (tetra świetnie się nada) i wyciskaj do suchej masy. Wodę pozostaw na kilkanaście minut, aż oddzieli się skrobia i zlej znad niej płyn. Skrobię wykorzystasz za chwilę.
Połącz obie masy ziemniaczane, skrobię, przyprawy i mąkę. Wymieszaj bardzo dokładnie, najlepiej ręcznie.
Dla pewności, czy ciasto się nie rozpada, wrzuć na wrzątek zagniecioną z niego małą kulkę i gotuj przez chwilę. W przypadku, kiedy ciasto się rozpłynie w wodzie, musisz je zagęścić mąką pszenną.

Z ciasta formuj walce, wypełniając je mięsem. Pamiętaj, aby dokładnie je skleić. Powinny mieć kształt cepelinów.

Gotowe kartacze wrzucaj do lekko gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu gotuj je przez około 15 minut.
Po ugotowaniu od razu wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj na ciepło z zasmażką.

Po ostygnięciu nadają się do podsmażenia w krążki :)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirecka12 02.02.2014 17:49
muszę spróbować wyglądają przepysznie
msmors 10.05.2013 07:25
smaczne danie
Ula 21.03.2013 14:34
takie robiły moje babcie (podlaskie i mazurskie) tak się nazywały i tak wyglądały. Takie pamiętam, takie robią do dziś i takimi się dzielę
SmacznaPyza 19.03.2013 18:04
zdecyduj się - kartacze czy cepeliny bo to różne kształty - cepeliny są owalne a kartacze okrągłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak