Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KArtacze tetalichy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 3 sztuki
czosnek 1 główka
mięso mielone 1 kg
jajko 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
ziemniaki ugotowane w mundurkach kg

Przepis i sposób przygotowania na: KArtacze tetalichy

Cebule obieramy, kroimy , podsmażamy , dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka. Dodajmey wyciśnięty czosnek.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce jarzynowej ( jak na palcki ziemniaczane), najlepiej włożyć je do gazy i dokładnie odcisnąć.

Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy, przekręcamy. Łączymy ze startymi. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszmay aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Z masy robimy kolejno placki, w środek dajemy nadzienie. Formujemy kulkę , a dokłądniej "kluskę"

Gotujemy we wrzącejj, osolonej wodzie. Gotujemy ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 29.10.2014 11:52
prawdziwa kuchnia
Alex_M 10.06.2013 15:26
uwielbiam! chetnie bym zjadla teraz :)
Botwinka 29.04.2013 15:20
robie podobnie
Piter 31 23.03.2013 07:13
uwielbiam kartacze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak