Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatkowe kwiatuszki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 szklanka
margaryna kostka 150 g
mąka pszenna 5 szklanek
jajko 7
sól 1 łyżeczka
proszek do pieczenia
mleko 2% 3 szklanki
masło 300 g
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatkowe kwiatuszki

Przygotować ciasto: Po pierwsze wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z kuchenki i mieszając energicznie, dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na ogniu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Za pomocą maszynki do mas wyformować nią tzw. kwiatuszki.
Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C.
Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę rozsmarować również za pomocą maszynki do mas.Następnie możemy posypać czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 22.02.2014 22:00
Fajny pomysł;)
Michał2 22.02.2014 21:41
ciekawe kwiatuszki:)
gosia1988 22.02.2014 20:30
fajne kwiatuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak