Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z zieloną kostką galaretkową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 1 szkl
margaryna 125 g
jajko 5 sztuk
woda 1 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

krem do karpatki 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie
mleko 400 ml

Porada

Przed podaniem wierzch ciasta najlepiej oprószyć cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z zieloną kostką galaretkową

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Całkowicie stężałą kroimy w kostkę. Ja używam w tym celu szerokiego garnka w którym łatwiej mi pokroić galaretkę.

Masło i wodę wkładamy do rondelka. Garnek ze składnikami podgrzewamy, aż do wrzenia. Następnie wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i zmniejszamy moc palnika. Chwilę ucieramy do powstania gęstej masy, która będzie odchodzić od brzegów garnka. W masie nie powinno być żadnych grudek. Masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Do ostudzonej masy wbijamy pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie miksując a na końcu dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Całość miksujemy aż w masie nie będzie grudek. Masę dzielimy na 2 części.
Blachę o wymiarach 32 x 25 cm lub zbliżonych smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jedną część ciasta równo rozsmarować na blaszce (nie musi być równo).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i pieczemy przez ok. 25 - 30 minut (na złoto). Należy pamiętać aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika! Z drugim ciastem postępujemy tak samo.

Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kilka łyżek masy budyniowej rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Wykładamy kostkę z galaretki i na nią resztę masy. Krem równamy i przykrywamy go drugim ciastem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki przez kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.10.2015 12:46
coś nowego w karpatce, co warto wypróbować :)
Anna169Hosz 21.10.2015 11:12
Pyszne ciasto!
Gabi44 21.10.2015 11:11
Ładne ,orzeźwiające wzbogacenie karpatki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak