Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z waniliowym kremem
Krem: 750 ml mleka zagrzać. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodać budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Przygotowaną masę przełożyć na jedną warstwę wystudzonego ciasta i rozsmarować. Przykryć drugim ciastem i delikatnie docisnąć. Posypać obficie cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego!
Rady:
Ciasta można piec w piekarniku oddzielnie, każde po 30 minut.
Cukier waniliowy można zastąpić miąższem z 1 laski wanilii.
Zamiast cukru pudru można zrobić ulubioną polewę czekoladową.