Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z waniliowym kremem

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 150 gram
woda 250 mililitr
sól 1 szczypta
mąka 150 gram
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
masło 200 gram
mleko 3,2% 1 litr
cukier waniliowy 3 łyżeczka
cukier 3/4 szklanka
margaryna 2 łyżeczka
mąka 2 łyżka
cukier puder 1 łyżka
budyń waniliowy 2 opakowanie
jajko 5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z waniliowym kremem

Ciasto: W rondlu rozpuścić wodę z margaryną i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać energicznie drewnianą łyżką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia się składników. Dwie blaszki o takich samych wymiarach (u mnie 36x25 cm) wysmarować łyżeczką margaryny i wysypać łyżką mąki. Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozsmarować na dnie blaszek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) lub do 180 stopni z termoobiegiem. Piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut do wystudzenia.
Krem: 750 ml mleka zagrzać. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodać budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Przygotowaną masę przełożyć na jedną warstwę wystudzonego ciasta i rozsmarować. Przykryć drugim ciastem i delikatnie docisnąć. Posypać obficie cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego!

Rady:
Ciasta można piec w piekarniku oddzielnie, każde po 30 minut.
Cukier waniliowy można zastąpić miąższem z 1 laski wanilii.
Zamiast cukru pudru można zrobić ulubioną polewę czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 09.11.2014 12:58
niesssamowita...
Klausia 22.04.2014 12:05
oj chyba ją zrobię :)
EmciaPichci 05.02.2014 10:13
mmm już czuję jaka jest delikatna!
ben-ka 31.12.2013 00:12
Faktycznie masa bez zółtka ,to mi się podoba:)
norweska20 31.12.2013 00:05
przepadam za tym ciastem
Milka100 04.12.2013 12:15
fajna karpatka
Danka 02.10.2013 17:19
świetne cisato
Malgorzata549 29.09.2013 18:02
smakowicie wygląda
Alex_M 23.05.2013 20:57
jedno z moich ulubionych ciast!
Stenka 07.05.2013 15:51
ładnie wyszła
bietka 06.05.2013 22:19
wyglada pysznie :) mi ostatnio jakoś nie chciały wyjść Karpaty
Konczi 06.05.2013 14:41
wygląda cudnie, uwielbiam karpatki!
Renata9 06.05.2013 14:20
smakowite ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak