Karpatka z truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • margaryna

    125 g
  • woda

    250 ml
  • mąka pszenna

    170 g
  • jajko

    5 sztuk

nasa

  • masło

    375 g
  • mleko

    250 ml
  • budyń waniliowy

    47 g (bez cukru )
  • żółtka

    3 sztuki
  • cukier puder

    190 g
  • aromat cytrynowy

  • sok z cytryny

    do smaku
  • truskawki świeże

    ok. 280 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karpatka z truskawkami foto
CIASTO. Szklankę zimniej wody wlać do saganka, dodać margarynę, zagotować.

Dodać szklankę mąki, dokładnie wymieszać, zagotować i wystudzić

Do wystudzonej masy dodawać stopniowo 5 całych jajek, cały czas ucierając.

Otrzymaną masę podzielić na dwie części, każdą przełożyć do tortownicy i piec około 40-45 minut w 180 -190 C. Wystudzić placki.
Krok 2 - Karpatka z truskawkami foto
MASA. W szklance mleka ugotować budyń, wystudzić mieszając.

Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
Na pierwszy przestudzony placek nakładamy cienką warstwę masy.
Krok 3 - Karpatka z truskawkami foto
Na masę rozkładamy opłukane, suche truskawki, przykrywamy kremem.
Krok 4 - Karpatka z truskawkami foto
Nakładamy drugi placek lekko dociskamy. Górę i boki ciasta pokrywamy cienką warstwą kremu. Ważne aby całe ciasto było zakryte, wtedy będzie wilgotniejsze.
Krok 5 - Karpatka z truskawkami foto
Na wierzch kładziemy dwie pokrojone w paski truskawki i smarujemy je lekko podgrzanym dżemem truskawkowym.
Ciasto schładzamy w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 24.06.2017 10:48
Karpaka, pychotka, ale szkoda, że sezonowa.
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:24
przepyszne ciasto !
ada.la 23.06.2017 15:41
takiej jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł
sezamek 23.06.2017 09:36
Rewelacja, pyszne :)
Krystyna32 23.06.2017 07:35
pyszności :)
Franciszek 23.06.2017 00:59
dobre do kawy
Patrycja33 22.06.2017 23:41
wygląda zachęcająco, mniam!
mysza75 22.06.2017 21:34
jaka dobra karpatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat