Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
margaryna
125 g -
woda
250 ml -
mąka pszenna
170 g -
jajko
5 sztuk
nasa
-
masło
375 g -
mleko
250 ml -
budyń waniliowy
47 g (bez cukru ) -
żółtko jajek
3 sztuki -
cukier puder
190 g -
aromat cytrynowy
-
sok z cytryny
do smaku -
truskawki świeże
ok. 280 g
Przepis i sposób przygotowania Karpatka z truskawkami
Kroki postępowania

Dodać szklankę mąki, dokładnie wymieszać, zagotować i wystudzić
Do wystudzonej masy dodawać stopniowo 5 całych jajek, cały czas ucierając.
Otrzymaną masę podzielić na dwie części, każdą przełożyć do tortownicy i piec około 40-45 minut w 180 -190 C. Wystudzić placki.

Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
Na pierwszy przestudzony placek nakładamy cienką warstwę masy.



Ciasto schładzamy w lodówce.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się