Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Krem z; mleko
500 ml -
margaryna
250 g -
Ciasto:
-
margaryny
180 g -
wody
1.5 szklanki -
jajek
6 -
proszek do pieczenia
15 g -
mąki
12 łyżek -
mus truskawkowy
-
bita śmietana
2 -
galaretki truskawkowe
2 -
mleko
400 ml -
woda
500 ml -
krem do karpatki
1 -
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania Karpatka z musem truskawkowym
Krem .Gotujemy szklankę mleka ,a w drugiej rozrabiamy proszek karpatkowy .Gdy mleko się zagotuje wlewamy pozostałe mleko z proszkiem i energicznie mieszamy by nie powstały grudki .Gdy masa uzyska gęsta konsystencje ,wyłańczamy gaz i odstawiamy krem do wystudzenia .Gdy krem jest zimny dodajemy do niego kostkę miękkiej margaryny i miksujemy dokładnie.
Mus truskawkowy : Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Bitą śmietanę rozprowadzamy z mlekiem.łączymy z galaretą .
Na upieczone ciasto wykładamy cały krem karpatkowy ,następnie wykładamy już tężejący mus .Przykrywamy drugim plackiem .Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.
Komentarze (20)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (10)