Karpatka z musem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Krem z; mleko

    500 ml
  • margaryna

    250 g
  • Ciasto:

  • margaryny

    180 g
  • wody

    1.5 szklanki
  • jajek

    6
  • proszek do pieczenia

    15 g
  • mąki

    12 łyżek
  • mus truskawkowy

  • bita śmietana

    2
  • galaretki truskawkowe

    2
  • mleko

    400 ml
  • woda

    500 ml
  • krem do karpatki

    1
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1,5 szklanki wody zagotowujemy z 180 g margaryny ,gdy margaryna się rozpuści wsypujemy 12 łyżek mąki i 15 g proszku do pieczenia i energicznie mieszamy .Odstawiamy do przestudzenie .Następnie wbijamy 6 jajek i miksujemy robotem do gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na dwie blaszki wysmarowane masłem i posypane mąką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200* c przez 30 minut .Najlepiej piec z termoobiegiem .Jeśli nie mamy tej funkcji to pieczemy w nagrzanym piekarniku każda blaszkę osobno.

Krem .Gotujemy szklankę mleka ,a w drugiej rozrabiamy proszek karpatkowy .Gdy mleko się zagotuje wlewamy pozostałe mleko z proszkiem i energicznie mieszamy by nie powstały grudki .Gdy masa uzyska gęsta konsystencje ,wyłańczamy gaz i odstawiamy krem do wystudzenia .Gdy krem jest zimny dodajemy do niego kostkę miękkiej margaryny i miksujemy dokładnie.

Mus truskawkowy : Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Bitą śmietanę rozprowadzamy z mlekiem.łączymy z galaretą .

Na upieczone ciasto wykładamy cały krem karpatkowy ,następnie wykładamy już tężejący mus .Przykrywamy drugim plackiem .Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 04.11.2013 08:13
aż ślinka cieknie
Bernadeta1 17.07.2013 00:48
ale to pyszności!
olkaaa 08.02.2013 08:20
bardzo kusząca
Grażyna13 06.12.2012 16:37
Pyszności :)
Wacław 25.11.2012 11:28
po prostu pychaaaaaaaaaa !
smakowita 18.04.2012 10:48
pięknie wyszła ,uwielbiam karpatkę
manaika 02.04.2012 19:21
cudne!
sara1 23.03.2012 15:47
świetne odejście od tradycji rewelacyjny pomysł
caralajna 26.02.2012 10:06
piękne ciacho
plocia 19.02.2012 19:03
Muszę przyznać że wygląda rewelacyjnie, muszę tą masę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat