Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
woda
2 szk -
margaryna
1 kostka -
mąka pszenna
2 szk -
jajko
6 szt
Krem
-
żółtko jajek
6 szt -
cukier kryształ
7 łyżek -
cukier waniliowy
1 op -
mleko 3,2%
750 ml -
mąka pszenna
3 łyżki -
mąka ziemniaczana
3 łyżki -
masło
250 g -
margaryna
50 g
Mus truskawkowy
-
truskawki świeże
600 g -
galaretka cytrynowa
1 szt -
galaretka pomarańczowa
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Karpatka z musem truskawkowym
Wodę z margaryną zagotować. Cały czas mieszając dodawać mąkę. Po ostudzeniu masy dodawać pojedynczo jajka zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą osobno upiec.
Przygotowanie musu:
Truskawki umyć, zmiksować na gładką masę, zagotować w garnku. Dodać dwie galaretki. Dokładnie wymieszać. Pozostawić aby ostygła.
Przygotowanie masy: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać aromat waniliowy, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Masę wlać na gotujące się mleko stale mieszając, zagotować. po ostudzeniu utrzeć z kostką masła i margaryną.
Przełożyć 1/2 kremu placek, następnie wylać mus truskawkowy - powinien być gęsty(włożyć ciasto do lodówki - tak aby mus truskawkowy stężał) następnie na mus dodać resztę kremu i przykryć drukiem blatem ciasta. Ciasto można posypać ciasto cukrem pudrem.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)