Karpatka z masą budyniowo-śmietankową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • masło

    15 dag
  • jajko

    5 szt
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • woda

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • masa

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • mleko

    400 ml
  • śmietanka kremowa

    2 szkl
  • spirytus

    2-3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • cukier puder

  • budyń śmietankowy

    1 bez cukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karpatka z masą budyniowo-śmietankową foto
Wodę z masłem i szczyptą soli zagotować.
Krok 2 - Karpatka z masą budyniowo-śmietankową foto
Wsypać mąkę, ciągle mieszając gotować około 2-3 minuty. Następnie ciasto zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia. Do chłodnego ciasta wbijać stopniowo po 1 jajku, wsypać proszek do pieczenia i ucierać mikserem na najwyższych obrotach, przez ok. 3 minuty.
Krok 3 - Karpatka z masą budyniowo-śmietankową foto
Ciasto wyłożyć na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 1/2 godziny.
Krok 4 - Karpatka z masą budyniowo-śmietankową foto
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Budyń, żółtka i mąkę pszenną wymieszać w 2/3 szkl zimnego mleka. Resztę mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, ostudzić. Po ostygnięciu lekko zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z budyniem i żelatyną, dodać spirytus, wymieszać.
Krok 5 - Karpatka z masą budyniowo-śmietankową foto
Masę wyłożyć na upieczone zimne ciasto, przykryć drugim plackiem, odłożyć do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 13.09.2013 12:14
wspaniale ciasto!
olkaaa 26.04.2013 07:50
bardzo smaczna
amif 05.02.2013 11:52
nie ma jak tradycyjna karpatka
mela25 30.01.2013 21:48
bardzo smaczna
aginaa 28.01.2013 18:41
pyszna
Isia 27.01.2013 23:56
boska
Katarzyna/kate1980 27.01.2013 21:09
o muszę zrobić, bo dawno nie robiłam i napewno skorzystam z przepisu
ewasylwia 27.01.2013 14:52
uwielbiam karpatkę, a ta wyszła piękna
pycia9 27.01.2013 14:44
uwielbiam karpatkę
Poison1988 27.01.2013 10:58
wygląda wyśmienicie :) będę musiała wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat