Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z masą adwokatową

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1,5 szklanki
mąka 1,5 szklanki
margaryna 20 dag
jajko 5 sztuk
Krem:
adwokat 4 kieliszki
jajko 4 sztuki
mleko 800 ml
mąka 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier pół szklanki
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z masą adwokatową

CIASTO: Do garnka wlać wodę i dać margarynę. Podpalić na gazie i czekać aż margaryna się stopi i zacznie się wszystko gotować. Dodać mąkę i wymieszać. Ściągnąć z ognia i dać do ostudzenia. Do letniego ciasta dodać jajka. Wymiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blachy wysmarowane margaryną. Piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po upieczeniu oba placki odłożyć. KREM: 500 ml mleka zagotować. W mniejszej części rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny i adwokata. Wlać mleko z rozpuszczonymi składnikami do gotującego się mleka i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu zimnego budyniu. Na koniec wmieszać adwokat. Masę wyłożyć na jedną część placka, przykryć drugą częścią. Posypać na koniec cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 21.03.2017 11:29
Przepis dość prosty, a wygląda smakowicie.
Danka 11.09.2013 18:32
bardzo lubię to ciasto
sara1 25.11.2012 14:08
smaczne ciacho
gosia561 25.11.2012 13:56
super masa
Silver Teaspoon 25.11.2012 13:50
uwielbiam karpatkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak