Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z masą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

woda 1 i 1/3 szklanki
margaryna 20 dag
jajko 5 sztuk
mąka 1 szklanka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczka

MASA

mleko 2,5 szklanki
margaryna 2,5 kostki
mleko 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1/2 opakowania
mąka 4 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z masą

Kroki postępowania

1
CIASTO: Do garnka wlać wodę i dodać margarynę. Zagotować.
Krok 1 - Karpatka z masą foto
2
Dodać mąkę i mieszać cały czas. Do zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Krok 2 - Karpatka z masą foto
3
Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć na dwie wysmarowane margaryną brytfanny.
Krok 3 - Karpatka z masą foto
4
Piec ok. 30 minut w 180 st.
Krok 4 - Karpatka z masą foto
5
MASA: 1 i 1/3 szklanki mleka zagotować z cukrem. Do pozostałej części mleka dodać żółtka, cukier wanilinowy i mąki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki.
Krok 5 - Karpatka z masą foto
6
Mieszać aż masa się zagotuje. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć i dodawać zimnego budyniu. Przełożyć masą upieczone ciasto. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Krok 6 - Karpatka z masą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 05.09.2014 11:25
bardzo lubie karpatkę ,świetne ciacho
reniatka 04.09.2014 10:04
Mniam nie ma jak karpatka
mirosława4 04.09.2014 09:47
szybkie w wykonaniu i smaczne ciasto
w mojej kuchni 04.09.2014 08:26
takie ciasta bardzo lubię..
engie23 04.09.2014 08:19
ja również poproszę kawałek :)
Ewelina1991 04.09.2014 08:16
mam ochotę na kawałeczek karpatki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak