Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z kremem sojowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
woda 400 ml
mąka tortowa 2 szk
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 150 gram
masa
mleko sojowe 400 ml
budyń waniliowy 1 szt
margaryna 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem sojowym

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuścić w garnku 250 gram, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia.

Wsypać mąkę 2 szklanki i chwilę ucierać do powstania gęstej masy.
Krok 1 - Karpatka z kremem sojowym foto
2
Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować.
Krok 2 - Karpatka z kremem sojowym foto
3
1. Margarynę rozpuścić w garnku 250 gram, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia.

2. Wsypać mąkę 2 szklanki i chwilę ucierać do powstania gęstej masy.

3. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować.

Gotową masę podzielić na 2 części .

Blachę o wymiarach 40x35 wysmarować tłuszczem .

Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być).

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut.

W ten sam sposób upiec drugą część ciasta
Krok 3 - Karpatka z kremem sojowym foto
4
Mleko zagotować 1 szklankę mleka sojowego z cukrem , budynie rozmieszać w 200 ml mleka zagotować ostudzić .

Kasię zmiksować dodać ostudzony budyń miksować , aż powstanie krem wykładać na ciasto które przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem .
Krok 4 - Karpatka z kremem sojowym foto
5
Podano do stołu:)
Krok 5 - Karpatka z kremem sojowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 14.02.2014 19:51
Karpatkę mogłabym jeść i jeść
Milka100 03.02.2014 19:50
świetna i smaczna karpatka
Marlenka.S 26.01.2014 18:05
lubię karpatkę
Konczi 26.01.2014 12:58
wygląda smacznie, załapie się na kawałek ?
SmakolykiJoanny 26.01.2014 11:33
Dodam , że mleko sojowe trochę dłużej tzreba mieszać by masa stężała , nie zrażać się jak trochę dłużej potrwa :)
Ankha 26.01.2014 11:12
Krem z mlekiem sojowym to zawsze jakaś odmiana
gosia56 26.01.2014 11:12
poproszę kawałeczek do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak