Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z kremem jeżynowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 szklanka
margaryna 125 gram
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

śmietana 30% 0,5 litra
jeżyny 1 szklanka
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek

Dodatkowo

polewa czekoladowa

Porada

Pyszne ciasto ptysiowe z masą śmietanowo-jeżynową, doskonale się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Moja rodzina lubi karpatkę więc postanowiłam im upiec wersję z owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem jeżynowym

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę i zagotowujemy, gdy margaryna się rozpuści zdejmujemy rondel z ognia i po woli wsypujemy mąkę ciągle mieszając, wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od brzegów, odstawiamy do ostudzenia. Przekładamy do miski, miksujemy dodając po jednym jajku, na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i miksujemy. Formy wykładamy papierem do pieczenia, masę dzielimy na dwie części i przekładamy do form, wyrównujemy łyżką. Każdy placek pieczemy osobno przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżyny przekładamy do miski, miksujemy blenderem na gładką masę, przecieramy przez sitko żeby oddzielić pestki od musu. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy cukier puder oraz ucierając wlewamy po trochu musu jeżynowego . Żelatynę lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, rozpuszczoną wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Przygotowaną masę wykładamy na jeden placek, wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, przed podaniem ciasto polewamy polewą czekoladową.

Dwie formy 23 x 23 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 02.05.2017 19:28
wow, pysznie :)
Iwusia 15.01.2017 18:57
ale bym zajadała :)
Lis 15.01.2017 17:19
Cudownie smakowite:)
Urszula Świeca 15.01.2017 16:25
Pomysłowe ciacho.))
dodi 15.01.2017 15:54
apetycznie wygląda
benka 15.01.2017 15:36
Pyszna odmiana dla karpatki, ja właśnie zajadam taką klasyczną, a Twojej bym chętnie spróbowała :)
RenataZ-et 15.01.2017 14:44
to coś dla mnie!
cukiereczek 15.01.2017 14:44
nowy, ciekawy krem do karpatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak